Dossier veilig feesten


Wekelijks zorgen tal van organisatoren voor een bruisend uitgaansleven. In heel Vlaanderen kan je wel terecht voor een feestje, fuif of clubavond. In de zomer komen daar de festivals nog bij. Het is belangrijk voor de organisatoren om de gezondheid en veiligheid van hun bezoekers te garanderen.

VAD nam het initiatief om een publicatie 'Veilig feesten: alcohol- en drugpreventie in het uitgaansleven' te schrijven en koppelt daar voor de organisatoren handige brochures aan: de Partywise Feestwijzer voor de horeca en de evenementensector en Feestwijzer voor het jeugdwerk.

Download of bestel
  • Veilig feesten | dossier - rapport

    Fuiven is de favoriete uitgaansvorm van de Vlaamse jeugd. Elk weekend tre...
    Download hier - Lees meer...

Feesten en drugs

Iedereen feest wel eens. Bij een heel deel van deze feesters gaat het uitgaan samen met het gebruik van middelen: legale en illegale drugs. Uit het Partywise-onderzoek naar trends in druggebruik in het uitgaansleven blijkt dat alcohol de belangrijkste uitgaansdrug is, gevolgd door cannabis, XTC en cocaïne. Vandaag de dag maakt recreatief gebruik van uitgaansdrugs voor sommigen deel uit van een leefwereld waar genieten en fun centraal staan.

Preventie in het uitgaansleven

Vaak wordt er repressief opgetreden tegen het middelengebruik in het uitgaansleven, en daar is de organisator vaak de dupe van. Recent zien we het aantal drugpreventieactiviteiten in deze sector stijgen en de vraag naar onderbouwing en richtlijnen om als preventiewerker in deze sector te werken, gaat in dezelfde richting.

In de publicatie 'Veilig feesten' vindt de preventiewerker (en al diegenen die zich in dit onderwerp willen verdiepen) achtergrondinformatie (deel 1) om met de uitgaanssector aan de slag te gaan. Deel 2 van de publicatie bevat praktische richtlijnen. Afhankelijk van de grootte van het evenement en de organisator kan u de richtlijnen kiezen die voor het evenement of fuif van toepassing zijn.
Bij een evenement van zestigduizend personen verwachten we dat er gratis water aan de bezoekers zal gegeven worden, maar niet bij een fuif van de plaatselijke Chiro waar honderd mensen komen fuiven.
Volgende hoofdstukken komen in deel 2 aan bod: samenwerking tussen de verschillende partners; een gezonde en veilige uitgaanslocatie creëren; preventieboodschappen communiceren, verantwoord schenken en bewust omgaan met alcohol; omgaan met illegale drugs op het evenement; eerste hulp en medische interventies bij alcohol- en drugincidenten; beleidsmatig werken.