Zoektips

 

U vindt in de bibliotheekcatalogus van VAD meer dan 15.000 beschrijvingen van boeken, e-bronnen, wetteksten, folders,...

Voor een eenvoudige zoekactie kunt u het zoekvenster bovenaan de pagina gebruiken. Als meerdere titels aan uw criteria voldoen, worden ze in een lijst weergegeven. U kunt meer details en online links opvragen door op de titels in de lijst te klikken.

Een zoekactie beperken tot één of meerdere materiaaltypes, bijvoorbeeld enkel e-bronnen, kan via uitgebreid zoeken. Daar zijn nog meer geavanceerde zoekmogelijkheden voorzien, zoals beperken op uitgavedatum en taal.

Als u uw zoekresultaten bewaart in uw mandje, kunt u ze opslaan, mailen of afdrukken. Als u de resultaten opslaat, bijvoorbeeld voor verwerking in een reference management programma, raden we voor een correcte verwerking het formaat "RIS" aan.

Bovenaan rechts kunt u verschillende lijsten raadplegen. Als u over een account beschikt, kunt u uw eigen lijsten samenstellen.

U kunt een account aanvragen bij een bezoek aan de bibliotheek. Medewerkers van instellingen die lid zijn van VAD kunnen ook via e-mail een account bekomen.

De databanken van VAD bevatten geen bibliografische beschrijvingen van tijdschriftartikels. U kunt echter tijdschriftartikels opzoeken in externe databanken, die vrij kunnen worden geraadpleegd via internet, zoals:

  • Medline: USA, ruim 9.000.000 records, onder meer over alcohol en illegale drugs
    Via deze link kunt u de zoekresultaten in Medline beperken tot artikels die beschikbaar zijn in de VAD-bibliotheek. Zolang de zoekopdracht "loprovibevadlibSB" in het zoekvenster blijft staan, zoekt u enkel in de collectie van VAD.
  • OFDT (Observatoire francçais des drogues et des toxicomanies)
  • Bibliodrogues (databank van alcohol- en drugbibliotheken Franse Gemeenschap)
  • De internationale vereniging van alcohol- en drugbibliothecarissen SALIS biedt op haar site een overzicht van nog meer databanken. Op deze site vindt u ook een lijst van (al dan niet online raadpleegbare) vaktijdschriften.