De mooiste start begint met een stop

Er bestaan nog veel misverstanden over de risico's van alcohol, tabak en andere drugs tijdens de zwangerschap. Een glaasje schuimwijn zou minder kwaad kunnen dan andere drank, stoppen met roken zou zoveel stress veroorzaken dat je maar beter niet stopt, en na de bevalling zou een trappist goed zijn voor de borstvoeding. Niets van dit alles klopt. Divers wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat alcohol, tabak en andere drugs altijd een risico voor het kind kunnen inhouden. De veiligste optie is tijdens de zwangerschap helemaal niet te gebruiken en ook tijdens de borstvoedingsperiode heel voorzichtig te zijn.

Deze boodschap wordt nu in de verf gezet in een campagne die kadert in de Vlaamse gezondheidsdoelstelling tabak, alcohol en andere drugs. Daarmee wil minister Vandeurzen een gezonde leefomgeving waarborgen door de negatieve gevolgen van gebruik bij de zwangere vrouw terug te dringen. Dit project werd gerealiseerd in samenwerking met VIGeZ en Kind en Gezin.

1 op 3 blijft drinken, 1 op 10 blijft roken

Uit een recente studie van professor Karel Hoppenbrouwers (2011) blijkt dat 32,6% van de vrouwen - af en toe of regelmatig - drinkt tijdens de zwangerschap. 12,3% van de vrouwen blijft roken. Uit die studie blijkt ook dat vooral vrouwen met een hoger opleidingsniveau alcohol blijven drinken tijdens de zwangerschap. Vrouwen met een lagere opleiding blijven dan weer vaker roken.
Divers wetenschappelijk onderzoek toont nochtans aan dat alcohol, tabak of drugs altijd een risico kunnen inhouden, ook als het gaat om kleine hoeveelheden. Er bestaat dus maar één juist advies: helemaal niet drinken, roken of drugs gebruiken tijdens de zwangerschap.

Sensibiliseren en hulp

Alle nuttige informatie werd gebundeld in een brochure en op de DrugLijn-website geplaatst. De bijhorende affiche draagt een glasheldere boodschap: door niet te drinken, niet te roken en geen illegale drugs te gebruiken, geef je je kind zonder twijfel de beste start.
De affiche en de brochure worden onder andere verspreid bij huisartsen, gynaecologen, tabakologen, apotheken en de verschillende voorzieningen vanuit Kind en Gezin. Ook de vroedvrouwen, wijkgezondheidscentra, CAW's, OCMW's, leden van het Netwerk Armoede en de Regionale Instituten voor SamenlevingsOpbouw worden actief aangeschreven om materiaal te bestellen.
Wie vragen heeft of hulp zoekt bij het stoppen wordt voor roken doorgestuurd naar de Tabakstop en voor alcohol en andere drugs naar De DrugLijn. Ook de huisarts of gyneacoloog kan raad geven.

Materiaal - De mooiste start begint met een stop
  • De mooiste start begint met een stop | affiche - gadget

    Deze affiche maakt deel uit van een campagne die drank, tabak, drugs en med...
    Download hier - Lees meer...

  • Alcohol, tabak en drugs tijdens de zwangerschap | folder - brochure

    Mag ik af en toe nog een glaasje drinken als ik zwanger ben? Moet ik echt v...
    Download hier - Lees meer...