Muziek/lachen/voetbal is mijn drug!

21,6% van de jongeren in het secundair onderwijs heeft ooit al cannabis gebruikt. 3,5% gebruikt regelmatig cannabis. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de bevraging van 41.000 leerlingen die de VAD jaarlijks uitvoert. Belangrijk is dat de overgrote meerderheid, 4 op de 5 jongeren, geen cannabis gebruikt. Jongeren overschatten vaak het gebruik van cannabis door hun leeftijdsgenoten. Die foute inschatting trekt hen soms over de schreef om zelf met cannabis te beginnen. Dat nog steeds een overgrote meerderheid van de jongeren zich amuseert zonder cannabis, bijvoorbeeld met muziek lachen en onnozel doen of voetbal, moet jongeren aan het denken zetten.

Foute perceptie corrigeren

Met de campagne 'muziek/lachen/voetbal is mijn drug' wijst VAD/De DrugLijn erop dat 4 op 5 jongeren nooit cannabis heeft gebruikt en zich ook zonder cannabis amuseert. Postkaartjes met jongeren die zich goed in hun vel voelen, illustreren dit. Met het dragen van de festivalbandjes, die voor de campagne ontwikkeld werden, kunnen jongeren een statement maken. Op druglijn.be vinden ze weetjes en tips over cannabis en over hoe om te gaan met gebruik van vrienden. De prioritaire doelgroep van de campagne zijn 15-18-jarigen die niet of experimenteel gebruiken.

 • Muziek/lachen/voetbal is mijn drug | affiche - gadget

  Dit pakket bestaat uit 20 polsbandjes en 20 postkaartjes (10X muziek is mijn...
  Lees meer...

 

Aan de slag met een zelftest

Voor de groep van min18-jarigen die cannabis gebruikt, biedt www.druglijn.be een nieuwe zelftest in de rubriek 'aan de slag'. De gratis en anonieme test stelt een aantal vragen (over hoeveel men gebruikt en de gevolgen ervan) en biedt aan de hand daarvan advies over de risico's van hun gebruik. De test helpt jonge gebruikers ook verder met informatie, geeft tips om te stoppen en doorverwijzing naar begeleiding. Jongeren hebben immers, omwille van hun leeftijd, een aantal specifieke kwetsbaarheden voor de effecten van cannabis. Zo is de puberteit een kritieke periode voor de ontwikkeling van de hersenen. Cannabisgebruik heeft hierop een negatieve invloed. Wie jonger is dan 18 en met cannabis experimenteert, loopt een veel groter risico op problemen, nu en later.

OOK GETEST OP MENSEN (26/09, Eén) deed de test: cannabis had een negatief effect op het geheugen, de concentratie en de visuele aandacht van de proefpersoon. Bekijk hier het filmpje.

Aan de slag in het onderwijs, jeugdwerk en bijzondere jeugdzorg

De campagne is er om jongeren te sensibiliseren en informeren. Maar ook leerkrachten, jeugdwerkers, begeleiders in de bijzondere jeugdzorg kunnen aan de slag met een educatief pakket 'Maat in de Shit'. Dit pakket over cannabis heeft 'vriendschap en relaties' als invalshoek en is gericht op het ondersteunen van sociale en persoonlijke normen en vaardigheden. Er is een versie voor het onderwijs, jeugdwerk en de bijzondere jeugdzorg.
De SEM-J is een screeningsinstrument dat  in het kader van de individuele begeleiding van een jongere kan worden gebruikt. Met de SEM-J kan op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier een ernstinschatting gemaakt worden van het middelengebruik van een jongere en van de nood aan verdere alcohol- en drugspecifieke begeleiding.
Daarnaast zijn o ok ouders een belangrijke intermediaire doelgroep. Wij willen hen informeren over de campagne, een correct beeld geven van (de risico's van) cannabisgebruik bij jongeren en doorverwijzen naar De DrugLijn voor meer informatie.

Maat in de Shit
 • Maat in de Shit voor bijzondere jeugdzorg | lespakket

  Maat in de Shit is een educatief pakket waarmee u kunt werken rond drugge...
  Download hier - Lees meer...

 • Maat in de shit voor het jeugdwerk | spelmateriaal

  Met deze spelfiches kan je aan de slag als je met je jeugdhuis of jeugdbe...
  Download hier - Lees meer...

 • Maat in de shit voor het onderwijs | lespakket

  Geëvalueerd, goedgekeurd én aangepast aan de nieuwe VOET

  'Maat in...
  Download hier - Lees meer...