Leestips voor kinderen

Oline het olifantje (voor kinderen vanaf 5 jaar)
M. Delfos, 1993
Westbroek: Harlekijn uitgeverij
ISBN 9063861036

Voorleesverhaal over een olifantje wiens moeder verslaafd is aan betoverd water en daarom de moeilijke beslissing moet nemen haar kind bij een pleeggezin onder te brengen. Dit verhaal is bedoeld als hulpmiddel om de problematiek van verslaving uit te leggen aan kinderen die hiermee te maken hebben.


Bobbie (voor kinderen vanaf 5 jaar)
Auteur van originele versie: Marie-Claude Amacker - Adaptatie: Peer van der Kreeft

Voorleesboek over een hondje dat verwaarloosd wordt door haar baasje. Geschikt voor kleine kinderen met verslavingsproblemen thuis. Meer info.


Reeks Kipizevero (voorleesboekje tot 6 jaar, informatieboekje voor jongeren van 6 tot 12 jaar, informatieboekje voor kinderen ouder dan 12 jaar,…)

Meer informatie over de folders is te vinden op de website van het Trimbos-instituut onder 'producten' (KIPIZIVERO). De brochures en affiches zijn ook te verkrijgen bij Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid.

Nikolaj (voor kinderen ouder dan 12 jaar)
Ellen Tijsinger, 1989
Rotterdam: Lemniscaat
ISBN 90-6069-746-4

Na de dood van haar man probeert de moeder van Nikolaj, de hoofdpersoon uit het boek, haar verdriet te vergeten door te drinken. Het huishouden en de zorg voor zijn zusje komen vooral op Nikolaj neer. De problemen die, vooral in het gezin, door de alcoholverslaving van de moeder ontstaan en de uiteindelijke oplossing staan centraal.

Het blijven toch je ouders. Ervaringsverhalen van kinderen van verslaafde ouders (voor kinderen van 12 tot 24 jaar)
M. Engelbertink, R. den Ouden & I. Engelbertink, 2004
Lisse: Swets & Zeitlinger
ISBN 90-265-1749-1

Dit boek is in de eerste plaats geschreven voor kinderen van verslaafde ouders. Maar het is ook bedoeld voor vrienden, ouders, leerkrachten en (jeugd)hulpverleners die een beeld willen krijgen van hun leefwereld. Het boek is goed te gebruiken als hulpmiddel bij de begeleiding van deze jongeren.
Twaalf jongeren vertellen hoe het is wanneer je vader en/of moeder verslaafd is aan alcohol, drugs of gokken en hoe zij met hun ouders omgaan. Daarnaast lees je hoe zij omgaan met alcohol en drugs, hoe hun omgeving reageert en hoe ze zich voelen.

Drankjewel. Een zelfhulpgids voor volwassen kinderen van probleemdrinkers
Cuijpers & Bolier, 2001
Trimbos Instituut
ISBN 90-5253-383-0

Dit boekje is bedoeld voor volwassenen die opgegroeid zijn in een gezin waar vader of moeder op een problematische manier met alcohol omgingen. Het biedt ondersteuning en herkenning door het beschrijven van ervaringen en emoties van anderen. Daarnaast geeft het informatie en wordt er een aantal adviezen gegeven.

Deze publicaties kunnen ontleend worden bij de bibliotheek van VAD.