Aan de slag met online zelftesten en zelfhulpmodules op de DrugLijnsite


In het onderdeel Aan de slag kunnen volwassen gebruikers kosteloos en anoniem

  • Testen hoeveel ze weten over alcohol, cannabis, cocaïne, XTC en gokken;
  • Testen hoe riskant hun gebruik van alcohol, cannabis, cocaïne, slaap- en kalmeermiddelen, speed en XTC is; hun surf- en gokgedrag in kaart brengen;
  • Een onlinezelfhulpprogramma (duur: vier tot zes weken) volgen voor cannabis of cocaïne. De gebruiker bepaalt zelf het doel (minderen, stoppen, hoeveel en hoe snel minderen,...), krijgt oefeningen en kan continu zijn vooruitgang checken.

De testen en zelfhulpmodules zijn ontworpen op maat van volwassen gebruikers (achttien plus).
Ondertussen zijn er ook drie zelftests ontwikkeld voor -18jarigen: alcohol, cannabis en gamen.

Daarnaast kunnen deze online tools ook gebruikt worden door eerstelijnshulpverleners. Die kunnen (potentiële) probleemgebruikers verwijzen naar de testen en zelfhulpmodules en zo het alcohol- en druggebruik bespreekbaar maken. Hulpverlener en cliënt kunnen samen de tests doorlopen en de resultaten bespreken. Ten slotte kan de hulpverlener cliënten die cannabis en/of cocaïne gebruiken, de weg wijzen naar de onlinezelfhulpmodules. Er werd voor hen een aparte pagina ontwikkeld met achtergrondinformatie en tips hoe de tools gebruikt kunnen worden in de eigen praktijk. Daarnaast illustreert een demoversie van deze zelfhulpmodules specifiek op maat van hulpverleners hoe deze programmas werken en welke stappen cliënten doorlopen zonder dat men zich als hulpverlener daarvoor zelf in het programma hoeft te registreren.

Tot slot zijn er ook zelfhulpboekjes voor gebruikers en kinderen en partners van gebruikers beschikbaar.