Hulpverlening aan problematisch gamers. Wegwijzer

Een praktisch werkboek

De Wegwijzer is een flexibele toolbox op maat van Vlaamse hulpverleners. Geen strak protocol, maar een ondersteunend instrument dat kan dienen als leidraad of inspiratiebron voor de behandeling van problematisch gamen. Het bevat een bundeling van divers uitgewerkte, specifiek afgestemde methodieken. Deze leunen, vanuit een gedragstherapeutische insteek, dicht aan bij interventies en strategieën voor de behandeling van middelgebonden stoornissen. Hulpverleners vinden er handvatten die helpen om aan te sluiten bij de belevingswereld van gamers en de specificiteit van het klinische beeld met zijn unieke karakteristieken.

Dit praktisch werkboek veronderstelt een basiskennis van het hulpverleningsproces en over verslaving in het bijzonder. De Wegwijzer is opgebouwd uit twee delen. De focus ligt op het streven naar het evenwicht tussen gecontroleerd, verantwoord gamegedrag en activiteiten buiten het gamen. Er wordt inzichtelijk gewerkt en vaardigheden getraind waar nodig.

  • Hulpverlening aan problematische gamers. Wegwijzer | draaiboek

    Hulpverleners merken steeds vaker dat cliënten problemen ondervinden met het s...
    Download hier - Lees meer...

Ondersteunigsaanbod Motiverende Gespreksvoering

Motiverende Gespreksvoering (MG) heeft een vaste plaats verworven in de hulpverlening aan cliënten met middelenproblemen. Wilt u zich bekwamen in MG of de toepassing ervan in uw organisatie verbeteren?

VAD biedt u opleidingen, uitwisselingsmogelijkheden en materiaal op maat. Neemt u in uw team de rol op om MG onder de aandacht te houden? Sluit u dan aan bij het netwerk aandachtspersonen MG en ontvang up to date info over MG en wissel uit met collega's.

Lees meer over het ondersteuningsaanbod MG.

Verspreiding 'Best Practices' in de alcohol- en drugsector

Voor wie op zoek is naar voorbeelden van goede en wetenschappelijk onderbouwde zorg- en preventiepraktijken heeft het EMCDDA een Best Practice portaalsite ontwikkeld. Het is een bron voor professionals, beleidsmakers en onderzoekers op het gebied van preventie, behandeling, schadebeperking en sociale reïntegratie. De portaalsite richt zich wel enkel op illegale drugs en polydruggebruik. VAD heeft het plaatje aangevuld (ook naar ander middelengebruik) en op de VAD-site kan u nu naast ons overzicht met richtlijnen ook een overzicht raadplegen met de belangrijkste sites die evidence based richtlijnen en onderzoeksliteratuur aanbieden en die regelmatig bijwerkt worden.

Nieuwsbrief voor hulpverleners

Met de VAD-Nieuwsbrief Hulpverlening wil VAD u tenminste vier keer per paar op de hoogte brengen van ondermeer nieuwe concepten en methodieken, uitkomstenmanagement, richtlijnen voor behandeling, beleidsnieuws, vormingen, studiedagen en congressen, publicaties. To-the-point informatie en linken naar relevante websites zijn vaste waarden van deze nieuwsbrief. 
Wil u graag op de hoogte gehouden worden? Vul uw gegevens hieronder in. Raadpleeg hier het archief.

Inschrijving nieuwsbrief
 
 
 
Typ uw e-mailadres en schrijf u in: