You bet!

Cijfermateriaal en ervaringen leren ons dat kansspelen en met name sportweddenschappen populair zijn bij jongeren. Uit de leerlingenbevraging 2014-2015 blijkt dat 8.6% van de 16-18-jarige jongens het laatste jaar deel nam aan een sportweddenschap (bij de jongens was dat 15.4%), 14.5% kocht krasbiljetten en 10% pokerde voor geld het laatste jaar (bij jongens was dit respectievelijk 15% en 17%).

Daarom ontwikkelde VAD in samenwerking met CAD Limburg een 'You Bet!', een educatief pakket met als doelgroep de 16-18-jarigen. In eerste instantie is dit pakket gericht op jongeren in het beroeps- en technisch onderwijs en leefgroepen bijzondere jeugdzorg.

'You bet!' bestaat uit een digitaal spelbord met verschillende kennis en doe-opdrachten en uit de dvd 'bluf' van de Kansspelcommissie, met een splinternieuwe nabespreking. Op een interactieve en uitdagende manier leren jongeren op een verantwoordelijke manier om te gaan met kansspelen en kritisch te staan tegenover de beloofde (verhoopte) geldwinst bij kansspelen.

 

  • You bet! | spelmateriaal

    'You bet!' is een educatief pakket over gokken voor 16-18-jarigen. 'You bet!'...
    Lees meer...

Iedereen drinkt, iedereen blowt? gaat digitaal

Voor jongeren lijkt het soms alsof alcohol overal aanwezig is. Ze zien het thuis, op een fuif, in het jeugdhuis, ... Ook cannabis is voor heel wat jongeren niet onbekend. Sommigen denken zelfs dat iedereen drinkt en blowt...

'Iedereen drinkt, iedereen blowt?' is een methodiek voor kortadvies in het CLB, de bijzondere jeugdzorg of andere jeugdhulp, voor jongeren van 12 tot 18 jaar. De methodiek vraagt de jongere om te schatten hoeveel van zijn leeftijdsgenoten drinken of blowen. Daarna wordt daar het reële cijfer uit de meest recente VAD-leerlingenbevraging tegenover geplaatst. Dat doorprikt het beeld dat veel jongeren hebben dat 'iedereen gebruikt'. Zo kan u preventief werken rond alcohol en cannabis, en de jongere ondersteunen bij het maken van gezonde keuzes. De methodiek is zowel geschikt voor jongeren die zelf al drinken en blowen, als voor jongeren die dit niet doen. 'Iedereen drinkt, iedereen blowt?' wordt in een individueel gesprek gebruikt, bijvoorbeeld tijdens een gesprek over het algemene functioneren van de jongere.

De methodiek werd in 2014 al ontwikkeld in een papieren versie, maar de map met zijn verschillende fiches per leeftijd en per middel bleek niet zo gebruiksvriendelijk. Daarom is de methodiek nu omgezet naar een online tool. U kan deze tool samen met de jongere bekijken. De website reikt stap per stap de vragen en cijfers aan die nodig zijn in het gesprek.