Nieuw! Mijn cliënt en middelengebruik. Begeleidingslijn en inspiratiebox

Het invullen van een begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking die middelen gebruiken is geen eenvoudige taak. Noch voor de VAPH, noch voor de verslavingszorg. Met 'Mijn cliënt en middelengebruik' willen we inspiratie en ondersteuning bieden aan begeleiding die deze uitdaging aangaat.

In deze gids word je wegwijs gemaakt in de verschillende stappen die een begeleiding kan inhouden: opmerken, bespreekbaar maken en inschatten van gebruik, werken aan verandering en doorverwijzen. Per stap krijgt men een aantal methodieken in de inspiratiebox die helpen om effectief, concreet en visueel te werken met de cliënt. Daarnaast krijgt men een grondhouding en gespreksstijl aangereikt die men kan toepassen tijdens de begeleiding. Hiervoor vertrekken we vanuit de motiverende gespreksstijl die aangevuld wordt met elementen van oplossingsgericht werken.

 • Mijn cliënt en middelengebruik. Begeleidingslijn & inspiratiebox | draaiboek

  Hoe vul je met je cliënt met een verstandelijke beperking een begeleiding in a...
  Download hier - Lees meer...

 

 

'Wat je moet weten over ... alcohol en hasj en wiet'

Jouw cliënt op een duidelijke manier informatie geven over alcohol en cannabis kan vanaf nu met de brochure 'Wat je moet weten over alcohol' en 'Wat je moet weten over hasj en wiet'. In klare taal wordt uitgelegd:

 • wat alcohol/cannabis is
 • wat de wet zegt
 • wat ze doen: effecten, risico's, combinatie met medicatie, ...
 • wat men kan doen als men vragen heeft

De folders zijn voor iedereen die graag op een eenvoudige manier informatie krijgt: cliënten met een beperking, met minder verbale mogelijkheden, anderstaligen, ...

Wat je moet weten
 • Wat je moet weten over alcohol | folder - brochure

  Deze brochure met productinformatie over alcohol is volledig op maat gemaak...
  Download hier - Lees meer...

 • Wat je moet weten over hasj en wiet | folder - brochure

  Deze brochure met productinformatie over hasj en wiet is volledig op maat g...
  Download hier - Lees meer...

Een alcohol- en drugbeleid in de gehandicaptenzorg

Middelengebruik is een realiteit in onze samenleving. Ook mensen met een verstandelijke beperking komen in contact met alcohol, cannabis en andere middelen. Met als gevolg dat ook voorzieningen in de gehandicaptenzorg met alcohol-, druggebruik en misbruik geconfronteerd worden. Dit voorkomen en hiermee omgaan is geen eenvoudige opdracht.

Speciaal voor deze voorzieningen ontwikkelde VAD handvatten voor de ontwikkeling van een alcohol- en drugbeleid. Daarnaast is het ook een leidraad voor alcohol- en drugpreventiewerkers om voorzieningen deskundig te coachen. Informatie over middelengebruik, verstandelijke beperking, specifieke informatie over de combinatie van beiden en een stappenplan voor de uitwerking van een beleid, zijn allemaal terug te vinden in deze publicatie.

 • Een alcohol- en drugbeleid in de gehandicaptenzorg | draaiboek

  Met deze leidraad bieden we concrete handvatten om effectief en beleidsmatig t...
  Download hier - Lees meer...

 

Brochures voor intermediairs

Werk je samen met intermediairs of mantelzorgers uit de gehandicaptensector en wil je hen op een beknopte en duidelijke manier informeren over alcohol- en/of drugproblemen? Gebruik dan de brochure 'Verstandelijke beperking en middelengebruik voor de gehandicaptenzorg'. Mantelzorgers en begeleiders van mensen met een verstandelijke beperking krijgen met deze brochure een inkijk in de alcohol- en drugsector.

Wil je graag meer te weten komen over verstandelijke beperking? Welke signalen kunnen wijzen op een verstandelijke beperking en bij welke voorzieningen klop je dan aan? Je vindt meer informatie in de brochure 'Middelengebruik en verstandelijke beperking voor de verslavingszorg'.

 

Meer info en bestellen
 • Middelengebruik en verstandelijke beperking voor de verslavingszorg | folder - brochure

  Hulpverleners uit de verslavingszorg krijgen via deze brochure een inkijk...
  Download hier - Lees meer...

 • Verstandelijke beperking en middelengebruik voor de gehandicaptenzorg | folder - brochure

  Mantelzorgers en begeleiders van mensen met een verstandelijke beperking ...
  Download hier - Lees meer...