ATTENT (voor jeugdhuizen)

ATTENT is een initiatief van VAD in samenwerking met Formaat en met ondersteuning van Gezonde Gemeente. Met ATTENT zetten jeugdhuizen zich in voor een positief feestklimaat. Hiervoor kunnen ze zich inschrijven voor acht verschillende 'Attenties'.

Jeugdhuizen kiezen welke Attenties zij haalbaar vinden en schrijven zich hiervoor in via de website van Formaat. Deze Attenties vullen ze minimaal in zoals beschreven op die website en in het overzicht dat onder dit artikel gedownload kan worden. Jeugdhuizen zijn uiteraard vrij om hun creativiteit de vrije loop te laten en zelf nog andere acties te organiseren binnen de door hen gekozen Attenties.

De Attenties worden bekendgemaakt aan bezoekers via de ATTENT-sterpictogrammen, aangeboden in de vorm van bordjes. Deze worden in het jeugdhuis opgehangen op de plaats waar bezoekers van de Attentie kunnen genieten.

Kijk hier naar het volledige overzicht van de Attenties en de bijhorende minimumcriteria.

 

FEEST WIJZER (voor fuiven en kleine festivals)

Net als jeugdhuizen kunnen ook jeugdverenigingen zich op hun fuif of klein festival inzetten voor een positief feestklimaat. Hiervoor werd Feest Wijzer ontwikkeld, de grote broer van ATTENT. Meer informatie en inschrijven kan hier.

 

Zot op kamp

VAD ontwikkelde Zot op kamp, een nieuw onderdeel van drugsinbeweging.be. Zot op kamp grijpt het hoogtepunt van het jeugdbewegingsjaar aan ommet een positieve insteek jeugdbewegingen te motiveren om op voorhand afspraken te maken rond alcohol en drugs op kamp. Zowel Chiro, Scouts en Gidsen Vlaanderen, KSJ-KSA-VKSJ, JNM, KLJ, KAJ als FOS Open Scouting zetten hun schouders mee onder Zot op kamp.

Zot op kamp bevat een Zot op kamp-gids, een spelfiche met Drugbattle voor Leiding en Drugbattle voor Leden en een Zot op kamp-frisbee. Dit materiaal werd ontwikkeld in samenwerking met de ad hoc werkgroep kamp.

De Zot op kamp-gids is opgedeeld in vier onderdelen.

  • In 'Crisis' denkt leiding na over enkele crisissituaties en hoe zij hierop zouden reageren.
  • 'It's a deal' helpt hen bij het maken van afspraken door middel van een stappenplan.
  • Met 'Tips en tricks' komen ze te weten wat ze kunnen doen als het fout loopt.
  • De 'wistjedatjes' verrijkt leiding met enkele weetjes over alcohol en drugs.

De Drugbatlle voor Leiding (spelfiche) sluit aan bij 'It's a deal' en laat leiding op een speelse manier bestaande afspraken voor op kamp herontdekken. Op deze manier hebben ze stap 1 van het stappenplan voor het grootste deel doorlopen.

De Drugbattle voor Leden (spelfiche) is een variatie op de Drugbattle voor leiding. Dit spel helpt leiding om de thema's alcohol en drugs op kamp makkelijker bespreekbaar te maken met hun oudste leden. Op deze manier kunnen ze de afspraken voor op kamp met hun leden communiceren.

De bijhorende Zot op kamp-frisbee is enkel verkrijgbaar via preventiewerkers en kan gebruikt worden tijdens de Drugbattle voor Leiding of voor Leden.

Lees hier de materialenfiche van Zot op kamp.

  • Zot op kamp | spelmateriaal

    ZOT op kamp biedt een leidraad voor jeugdbewegingen om afspraken te maken over...
    Lees meer...

 

Nieuwsbrief Drugs in Beweging!

De nieuwsbrief 'Drugs in Beweging' richt zich op medewerkers van jeugdhuizen, op personen actief in een jeugdbeweging (groepsleiding, leiding, kaderleden…) en op preventiewerkers. Wil jij ook driemaandelijks op de hoogte gehouden worden van nieuwtjes, weetjes en leuke initiatieven? Schrijf je nu in.

Trusty: label voor kwaliteitsvolle jongereninformatie

Bijna de helft van de jongeren tussen 12 en 25 jaar vindt het moeilijk om juiste en betrouwbare informatie te vinden. Bovendien is de informatie die ze zoeken en vinden niet altijd aangepast aan de leefwereld. Om kinderen en jongeren te helpen bij de zoektocht naar juiste en betrouwbare informatie, lanceert De Ambrassade het label 'Trusty'. Als kinderen en jongeren Trusty op folders en websites zien staan, weten zij dat de makers ervan werken aan de kwaliteit van de informatie en hen niets proberen wijs te maken.

VAD en haar publieksservice De DrugLijn is, naast onder andere JAC Plus Antwerpen, JOETZ, Jong & Van Zin, Karrewiet (VRT), Maks! (Klasse), Mediaraven, Onderwijskiezer.be, één van de organisaties die uitpakt met dit kersverse label.

Trusty