Belspo-project "Up To Date"

Het Belspo-project UP TO DATE onderzocht de aanpak van problematisch middelengebruik bij volwassen patiënten en werknemers. De klemtoon lag hierbij op de factoren die het handelen van huisartsen en arbeidsgeneesheren beïnvloeden.

Lees de samenvatting van het eindrapport

Waarom bedrijven baat hebben bij een degelijk alcohol- en drugbeleid … maar het vaak toch niet hebben

Sinds 1 april 2010 moeten alle bedrijven en andere organisaties uit de private sector een alcohol- en drugbeleid hebben. Waar staan we na één jaar cao 100? Heel wat bedrijven hebben hun verantwoordelijkheid opgenomen. Maar dat is niet overal het geval. Al te vaak blijft het bij een intentieverklaring en bestaat het beleid alleen op papier.  Bedrijven hebben nochtans heel wat te winnen bij een degelijk beleid.

Lees het volledige opiniestuk

QADO-tools winnen Prijs Gezondheid en Onderneming 2010!

Het duo Qado.be en de vragenlijst Q-ADO 1.0 viel in de prijzen. Op 20 januari 2011 mochten wij op de FOD WASO de prijs 'Gezondheid en onderneming 2010' van de Belgische afdeling van de Europese Club voor de Gezondheid in ontvangst gaan nemen. De prijs werd ex-aequo toegekend aan VAD.

prijs_qado

(van links naar rechts: Marie-Claire Lambrechts, Marijs Geirnaert, Nele Maes)

Sinds zijn lancering op 18/12/2009 werd Q-ADO al 1.221 keer ingevuld. Een overzicht van de resultaten van het eerste jaar vindt u hier.

Niet alleen de overheid maar ook u, de eindgebruiker, liet ons al meermaals weten wat u van Q-ADO 1.0 vindt, bijvoorbeeld:

"Iedereen die een alcohol- en drugbeleid (geïntegreerd of niet) opstelt of dient op te stellen voor zijn bedrijf, zou er goed aan doen eerst deze vragenlijst in groep te overlopen, zo zie je dadelijk wat je nog niet weet en waar je allemaal moet aan denken, mee rekening dient te houden," was de enthousiaste reactie van een respondent over Q-ADO 1.0.

Juridische uitgave Plets en van Eeckhoutte (NIEUW)

VAD is bijzonder opgetogen u een volledig hernieuwde versie van haar uitgave over de juridische aspecten van alcohol- en druggebruik op en rond het werk te kunnen voorstellen, opnieuw met medewerking van Isabel Plets en Willy van Eeckhoutte. In de nieuwe uitgave vindt u zowel een update van de bestaande tekst, alsook de uitbreiding en aanpassing ervan als gevolg van Cao 100. U kan dit document gratis downloaden. Net zoals voor de overige informatie van deze site, vragen wij u uitdrukkelijk om een correcte bronvermelding.

Lees meer.

 

Coaching en vorming

Nood aan vorming, advies of coaching? De sector arbeid van VAD en de regionale preventiewerkers verbonden aan de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG's) bieden ondersteuning bij de concrete uitwerking van uw alcohol- en drugbeleid.

Verneem alles over een preventief alcohol- en drugbeleid in bedrijven, vzw's en gemeenten op www.qado.be

Infosheet voor wie organisaties begeleidt: Aan de slag met Qado.be (pdf - 136 kb)